13 Mart 2012 Salı

OLIVER KAHN EFSANESİ ( 2002 DÜNYA KUPASI )

2001 yılında döndüğümüzde Bayern Munich'in kalesini koruyan Oliver Kahn hemen hemen tüm otoritelere göre Dünya'nın en iyi kalecisi olarak görülüyordu. Bayern Munich'le beraber şampiyonluklar yaşayan Kahn, tam anlamıyla Bayern'in en arkada oyuncusu olmasına rağmen itici gücüydü. 2001 yılında Şampiyonlar Ligi şampiyonu olan Bayern'de aslan payı Oliver Kahn'daydı. Avrupa'nın en büyük kupasını kazandıktan itibaren dört ay geçmemişti ki Almanya ve Kahn tarihinin en ağır hezimetlerinden birini ezeli rakibi İngiltere'den aldı. İngiltere, Münich Olimpiyat Stadı'nda Kahn'ın koruduğu kaleye 5 gol atıyor ve 5-1'lik galibiyetle eleme grubu'nda liderliği ele geçiriyordu. Almanya'nın Dünya Kupası'na gitmesi için Play-off'ta Ukrayna'yı elemesi gerekiyordu. Kiev'de ki 1-1 'in rövanşında Almanya, Ukrayna'yı 3-0'la geçerek 2002 Dünya Kupası'nda bende varım diyordu.        



     
Almanya için Dünya Kupası kelimenin tam anlamıyla olağanüstü bir galibiyetle başladı. Turnuvaya merhaba dedikleri maçta Almanya, Suudi Arabistan kalesine tam 8 tane gol gönderdi. Gruptaki ikinci maç Kahn ve Almanya için oldukça zor geçti ve 1-1'lik beraberlik elde ettiler. Gruptan çıkmak için Almanya'nın önünde Kamerun vardı ve beraberlikte dahi Almanya üst tura çıkacaktı. Bode ve Klose'nin golleriyle Almanya 2-0 kazanıyordu kazanmasına fakat oynanan futbol kimseyi tatmin etmedi galibiyette Oliver Kahn önemli pay sahibiydi. Berliner Kurier gazetesi maçtan sonra ''Şans Kahn Klose Devam'' başlığı atıyordu. Oliver Kahn'ın efsanesi de bu maçta başlıyordu.Etkili bir futbol oynamamasına rağmen Klose ve Kahn'ın kalitesiyle üst tura yükselen Almanya'nın rakibi Paraguay'dı.

Paraguay maçında turnuvanın en kötü futbolunu oynayan Almanya'yı yeniden Oliver Kahn kurtarıyordu. Almanya maç boyunca tek bir pozisyon buldu ve onu Oliver Neuville gole çevirdi. Oliver Kahn tıpkı Kamerun maçında olduğu gibi maçın yıldızı seçildi. Kahn, Almanya'yı çeyrek finale taşıyordu.

Çeyrek finalde ki rakip Amerika Birleşik Devletleri'ydi. Kahn'ın Dünya'nın en iyi kalecisi ve bir efsane olduğunu kanıtladığı maçta bu maçtı. Almanya yine etkisiz bir futbol oynamasına rağmen Ballack'ın tek golüyle kazanıyor, Oliver Kahn ise gelmiş geçmiş en iyi kaleci performanslarından birini tüm dünya'nın gözü önünde sergiliyordu. Kahn üstüste üçüncü defa maçın yıldızı seçildi. Maçtan sonra Marca ''Almanlar kendi ders kitaplarında ki gibi futbol oynuyorlar gerisini Kahn hallediyor'' manşetini attı. Alman Neue Zurcher '' Tura mı ? Kahn mı ? Başarıya giden en basit yoldan Almanya yarı finale yükseliyor '' diye yazdı. İtalyan La Stamba gazetesi ise ''Ballack tencere Kahn ise kapağı'' manşetiyle yaratıcılığını sergiledi fakat en anlamlı ve net manşet Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesinden geldi. Bild, ''Kahn 1-0 ABD'' diye yazdı.




Almanya kaleci performansı sayesinde yarı finale kadar gelmişti. Karşılarında, turnuvanın ev sahipliğini yapan ve aynı zamanda İtalya ve İspanya'yı eleyen Güney Kore vardı. Ballack 75'te golünü attı ve maç 1-0 sona erdi. Kahn yine maçın en iyi isimleri arasındaydı. Kahn çıktığı altıncı maçta beşinci defa gol yemedi fakat Almanya için kötü haber Ballack'ın kart cezalısı olduğu için finalde Brezilya'ya karşı oynayamayacak olmasıydı. Hikayenin en trajik kısmı başlamak üzereydi.

Bir tarafta dünyanın en iyi golcüsü ve aynı zamanda turnuvanın gol kralı Ronaldo'nun Brezilyası diğer tarafta ise altı maçın beşinde gol yemeyen ve turnuvaya damgasını vuran dünyanın en iyi kalecisine sahip Almanya vardı. Alman futbolcular Brezilya'nın bekleri Cafu ve Roberto Carlos'un hücuma ilave olmasını engellemeye çalışıyordu ilk yarı itibariyle başarılı da olmuştu. İkinci yarıda Brezilya ataklarını sıklaştırdı. 67. Dakikada Rivaldo'nun şutunu kontrol edemeyip rakibin önüne çelen Kahn, bir anlamda Ronaldo'nun golüne asist yapıyordu. Ona sadece tek bir kişinin kızma hakkı vardı, oda kendisiydi. 79. dakikada Ronaldo'nun ikinci golüne de engel olamayan Kahn, Almanya'nın gardının düşmesine engel olamıyordu. Brezilya bir nevi Oliver Kahn sayesinde Dünya Şampiyonluğuna uzandı. Kahn maç bittikten sonra 15 dakika boyunca kale direğine dayanıp ağladı fakat olan olmuştu. Altın Ayakkabı ödülünü alan Oliver Kahn bu ödülü alan ilk kaleci ünvanını da elde etti. Kendisi için belkide hayatının en acı gününü yine en güzel o özetledi "Bir tesellimiz yok yedi karşılaşma boyunca yaptığım tek hataydı ve acımasızca cezalandırıldı."



     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder